PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

De unga tysta männen

Publicerad 2012-11-02 10:05:00 i

Läste precis en artikel på Aftonbladet som är lite inne på det jag skrev om igår. Sätter man inte begränsning när det gäller Data/TV-spel och krav på att ungdomarna ska hjälpa till hemma, så blir det tyvärr så. 


"Det är höstlovstider, skolårets absolut minst glammiga ledighet.
Mina egna tonårsminnen av novemberlovet är att man sov ut på morgnarna, tog bussen in till stan, träffade kompisar och tog en studiebidragsfika (”en påse te tack, och tre koppar varmt vatten”), innan man åkte hem igen.
Så var livet på lovet på landet.
Man hade rätt tråkigt, men man hade ofta tråkigt tillsammans.
Så ser det inte ut för många tonårspojkar den här veckan. P1:s Studio Ett berättade häromdagen om en växande grupp unga svenska män som lever ”utanför systemet”.
Det låter lite romantiskt så där, men det innebär inte ett anarkistiskt liv med självhushållande grönsaksodlingar och dumbstring av mat som passerat bäst före-datum från containrar utanför Konsum.
Det här handlar om den unge, dataspelande, socialt fobiske mannen.
Det är en karaktär som får fullt utlopp för sin hobby på helger och lov när ingen skola är i vägen (det är också då stödföreningar för spelberoende blir nedringda av oroliga anhöriga) och som så fort den obligatoriska skolgången är över parkerar sig framför datorn igen. Nu på heltid.

Av någon anledning har just dataspel haft en förmåga att väcka moralpanikpolisen till liv med jämna mellanrum sedan de dök upp för över tjugo år sedan.
På 90-talet var tv-spelen en omdebatterad potentiell källa till framtida våldsdåd. Teorierna gällde då att skjut-och-döda-spelen fostrade en kommande generation massmördare.
Med dagens empiri kan vi konstatera att de farhågorna var överdrivna.
I stället har dataspelen framkallat en annan problematisk karaktär. De unga (nästan enbart) männen som efter skolgången sitter så mycket framför datorn att de tappar förmågan att kommunicera med omvärlden – annat än via chattfunktioner på onlinespel. 
De finns inte med i några register alls, eftersom både a-kassa och arbetsförmedling ställer krav på mänskliga möten. De här killarna ringer inte på några jobbannonser. De vet inte hur man konverserar en främmande människa.

Vi pratar ofta och gärna om den olyckliga tonårsflickan som skär sig i armarna och tävlar med kamraterna i att äta minst på lunchrasten. Vi kanske borde prata lite om den tyste pojken som sitter några stolar bort från henne i matsalen också.
Inte för att förhindra att han störtar in i klassrummet med ett automatvapen på måndag och avrättar sina skolkamrater när höstlovet är slut.
Men för att det är praktiskt för hans framtid om han klarar av att fråga dem hur lovet har varit."
 
- Johanna Frändén
 
 
 
Och jag citerar även Tony Olsson som kommenterat denna artikel (kunde inte sagt det bättre själv): 

"Jag blir väldigt ledsen när jag ser folk här som försvarar de killarna som sitter som fångar i sitt eget rum, som inte vågar/kan ha ett vanligt samtal med en främmande människa, inte har en susning om hur man skaffar vänner, flickvänner i verkliga livet.
Detta beror inte på spelen eller datorerna, detta beror på oss föräldrar och beteendet som skapas av sociala onlinespel typ WoW, CS osv osv."
 
 
/E

Kommentarer

Postat av: Elin

Publicerad 2012-11-02 18:09:06

Ja halsbandet är ganska dyrt från detta märke :/

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela