PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

Vecka 29 (28+0)

Publicerad 2012-10-02 10:15:53 i

  
 
 
  


"Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, (total viktuppgång hittills brukar vara ca 7-11kg). Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.
Ditt barn är nu ca 40 cm långt från topp till tå och vikten ca 1,3 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.
Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds."

Jag mår väldigt bra just nu, förutom tröttheten. Är ständigt trött och hade jag kunnat så hade jag förmodligen tagit både en förmiddagsvila och en eftermiddagsvila. 
Lillan sparkar allt hårdare och trängs mer där inne. Vi börjar bli mer och mer nyfikna på hur hon ser ut. :) 

Nu är det inte långt kvar, bara ca 2½ månad <3
 
 
/E

Kommentarer

Postat av: Denise 23 - mamma till Kevin 6 och tjejen i magen

Publicerad 2012-10-02 13:11:01

Enormt vacker mage har du! :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela