PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

In time

Publicerad 2012-04-10 14:51:07 i Recensioner,

 

Såg yttligare en bra film igår, som jag har tänkt att dela med mig av till er. Och än en gång.. har ni inte sett den, så tycker jag att ni ska göra det!


"Det finns inte längre några sjukdomar. Man blir automatiskt minst tjugofem år gammal, såvida man inte drabbas av något så livsfarligt som att ramla nerför ett berg eller blir ihjälskjuten. När man blivit tjugofem år börjar en klocka som sitter inbyggd i varje människans arm att ticka. Den visar hur lång tid man har kvar att leva, vilket från början är ett år men sedan snabbt ökar eller sänks beroende på vilket liv man lever. Det är nämligen den klockan man håller fram när man ska köpa lunch eller betala bussbiljetten. Med andra ord är tid pengar. På riktigt. Med enkel logik kan du nu räkna ut att de rika kan leva för evigt och de fattiga riskerar att dö varenda liten minut, varje gång priset går upp eller lönen går ner.


Det finns så mycket filosofi i konceptet att det närmast känns pinsamt att filmen ligger under genren thriller. Men det är klart att det är en thriller. Spänningen ligger på topp och vändningarna är ofta riktigt snabba. Amanda Seyfried och Justin Timberlake är lika snygga som alltid och spelar med precis samma snygghet. Seyfried spelar en kvinna som är uppväxt i en familj som har allting i överflöd medan Timberlake är en man som växt upp i ett getto med ständig kamp för varje dags överlevnad. De träffas, rubbar varandras världar och sluter samman för att kämpa för målet att ta från dem som har mer än vad som borde vara rimligt och ge till de som knappt har något alls. En underbar Robin Hood-story i grunden med lager av filosofier ovanpå.


Jag tänkter på hur det skulle vara om man kunde leva som tjugofemåring i femtio år istället för att rätt och slätt bli sjuttiofem år. Jag funderade på vad som skulle hända om alla kunde leva för evigt, var alla människor skulle få plats, vad alla skulle göra. Och om man ens vill leva för evigt."


/E

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela