PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

Upp som en sol, ner som en pannkaka

Publicerad 2012-08-08 18:21:35 i Lina,

Kanske någon undrar: Vad var det som hände egentligen? Hon verkade juh så glad i morse?
-Ja, det var jag också. Men det vände och blev kaos i känslohavet.
Det är så jag fungerar som människa, det är en del av min personlighet. På gott och ont.
Det kallas HSP, Highly Sensitive Personality eller Högkänslig/högsensitiv på svenska. StarkSkör är en annan benämning.
Det är inget fel eller konstigt med det hela, även om det ofta kan kännas så.

Det kan vara svårt för människor som inte är HSP att förstå sig på vad det är som händer och framförallt varför det händer. Majoriteten av alla människor, närmare 80-85% är nämligen inte HSP:are.

Att vara sensitivt begåvad är som sagt på gott och ont eftersom man upplever allting lite mer nyansrikt än vad de flesta andra gör. Man får och tar in fler intryck.
Det är därför man kan överväldigas av starka känslor pga att någon kanske säger "fel" ord som gör att man blir jätteledsen, och då pratar jag inte om att bli lite ledsen och att det sedan går över utan att ledsamheten, sorgen kan ta över hela dagen och man blir näst intill apatisk och orkar ingenting mer än att just kanske bara ligga i sängen.
Lika starka känslor kan man få åt andra hållet, du ser en söt liten kanin göra glädjeskutt och du själv fylls av lika energisk energi som kaninen och blir alldeles upprymd av glädje inombords och du får svårt att sluta le!

Man har heller inte lika lätt att bara rycka på axlarna och säga "-aja, det var då, nu går vi vidare". Det går liksom inte, det fungerar inte så. Hur mycket man än kanske önskar och vill.
Jag tänkte ta upp och berätta mer om det här då och då, men här har ni en början.

Kanske en början till insikt, om än inte förståelse för hur jag och 15-20% av befolkningen faktiskt är. En personlighetstyp som man faktiskt inte bara hittat hos människan utan återfinner samma mönster hos andra djurarter.

Fantastiskt, eller hur?!
121315783682961594_xuzoxhym_f_large

Todeloo.
/Lina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela