PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

Fläskytterfilé och krämig potatisgratäng 4 port

Publicerad 2012-02-20 10:21:08 i Emily januari 2012 - april 2013, Recept,

 

Jag börjar med att förbereda potatisgratängen.

2½ dl mjölk
2½ dl grädde (jag tog vispgrädde)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt
ca 25g smält smör
1 kg potatis
Riven ost i önskad mängd

Värm ugnen till 220 grader. Skala potatisen och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet. 

Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. OBS, var noga med att röra om och var på din vakt, det bränns lätt vid! 
Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över lite smör och strö på riven ost.

 

Marinerad fläskytterfilé
Ca 800g fläskytterfilé (ev fläskfilé)

5 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk pepparmix
1 msk grillkrydda
1 msk soya
2 msk ketchup
Ca ½ dl olja, matlagningsolja eller olivolja

Smör eller margarin att steka i.

 

Blanda kryddor, olja, soya och ketchup till en marinad.
Gnid in marinaden i köttet och lägg sedan alltsammans i en bunke eller plastpåse. Låt köttet ligga i marinaden i minst 2 timmar, gärna över natten.

Dela vitlöken i centimeterstora bitar och lägg ner dessa tillsammans med rikligt med smör i en stekpanna. Fräs lite snabbt och lägg sedan ner köttet i stekpannan. Köttet ska få en fin färg och stekyta. Medans du steker köttet på alla sidor ska det ösas med smöret och vitlöken, detta gör köttet saftigt och det får en fin vitlökssmak.

När köttet har en fin färg så läggs det i en ungsform och smöret från stekpannan hälls över. Fläskytterfilén ska vara i ugnen i ca 1 timma i 220 grader. 
Medans köttet är i ugnen så kan du ösa på smöret ifrån formen några gånger.  Och när det är ca 20 minuter kvar på köttet så sätter jag in potatisgratängen som jag redan förberett.

Ta ut köttet och gratängen tillsammans (gratängen ska ha fått gyllenbrun färg), låt gärna gratängen stå ca 10 minuter innan den serveras. Under tiden kan du skiva upp köttet, häll över lite smör från formen.


Servera tillsammans med en god sallad!

Smaklig måltid! :)


/E

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela