Kanelbullar med morötter och kall mjölk!
Äntligen fick lilla s sina efterlängtade kanelbullar. Detta är ett supergott recept som jag alltid använder mig utav. Det bästa är att det är med morötter och gör bullarna mycket saftigare. :)
Ca 40 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 mellanstora morötter, ca 200 g
15-16 dl dinkelsikt eller vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
½ dl kanel
Topping:
1 ägg
Pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke, och häll på lite av smörmjölken. Tillsätt resten när jästen löst sig. Riv morötterna fint. Tillsätt sirap, salt, rivna morötter och mjöl i bunken och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter.
Rör samman smör, florsocker, vaniljsocker och kanel och ställ åt sidan. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop från kortsidan till en rulle. Dela varje rulle i ca 20 bitar. Lägg bitarna i bullformar eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 8 minuter tills de är gyllenbruna.
Mumma!! :)
/E