PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

Dop och medborgarskap

Publicerad 2012-09-25 11:08:00 i

Ja, det är två saker vi börjat diskutera här hemma. Redan? tänker ni säkert. Men ja, vi har liite att tänka på när det gäller sånt.
För det första dop. Hemma i Sverige eller i Polen? På ett sätt känns det "lättare" att ha här i Sverige och det blir inga problem med att konfimera sig eller gifta sig senare (om hon nu väljer att göra det), och sen så föds hon ju faktiskt här. Sambon är katolik och vill inte ha så mkt med Svenska kyrkan att göra. Och samtidigt så är ett dop här hemma väldigt väldigt litet om man jämför med i Polen. Här har vi liksom lite kaffe och tårta efter kyrkan, och sen går alla hem. I Polen är det som en fest skulle man kunna säga. Det är först dopet i kyrkan, precis som här. Men sen åker man till någon restaurang (eller hyr lokal) och äter 5-rätters, pratar och umgås med familj och släkt hela dagen. All fokus är på den nyfödde och inte på när man kan åka hem igen (som det oftast blir här)
Skulle vi ha dop här i Sverige och bjuda hit sambons släkt så skulle dom säkert bli besvikna. Skulle vi ha dop i Polen så blir lillan katolik. Men dopet skulle kännas mer betydelsefullt. Men sen är ju frågan hur svårt det blir för henne att konfimera och gifta sig här sen? 
Den lättaste och kanske smidigaste utvägen hade kanske varit att ha någon typ av namncermoni här hemma och sedan borta i Polen. Och sen att lillan får bestämma själv när hon är äldre vad hon tror på och vilken tro hon vill tillhöra. Men när jag nämde det för sambon såg han minst sagt chockad ut och frågade om man verkligen kunde göra så här, och han sa att det inte alls var ett alternativ. Hon ska tillhöra någon församling. Så var det med det.
Frågan är ju med hur det kommer bli om lillan och lilla s har olika tro? Kommer det märkas av?
Detta är så himla svårt. När vi döpte lilla s så var det mer att man tänkte att det är en "tradition" att döpa sitt barn, men nu tänker jag helt annorlunda. Detta är svårt, riktigt svårt. Hjälp någon?


Sen det här med medborgarskap. Vi funderar på att ge lillan dubbelt medborgarskap. För och nackdelar med det?


Många frågor och mycket förvirring, antar att vi får diskutera lite till ;)


/E

Kommentarer

Postat av: Nina

Publicerad 2012-09-25 20:14:59

Jag tycker att ni ska döpa henne i den kyrkan som ni ska uppfostra henne till, protestantisk eller katolsk, det är åtminstone kristendom båda två! Om din sambo är väldigt troende och följer katolismen väldigt strängt och ni har tängt er att uppfostrta henne att "göra" samma saker, ( jag minns inte alls hur katolismen ser ut, men det är väl knappast som judendom och en massa så, det är väl inte så extremt sträng religion? ) för isåfall får ni ju välja katolismen. Om ni vill ha henne till att bli mer neutral, så som vi är i sverige trots att vi är kristna, så ska ni döpa henne här.
Ni bor dessutom här, så jag tycker inte att ceremonierna borde spela någon större roll, gå mer efter hur hon ska uppfostras, religiöst sätt !
ceremonien kan ni alltid göra stor här i sverige om ni vill det !!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela