PositivaArne

Tankar och ideér från norr till söder.

Lina undrar

Publicerad 2013-02-28 19:45:00 i Djupt, Lina,

Jag har en fråga som jag hoppas någon kan svara på eller iallafall har en input eller en egen fundering kring det hela.


VARFÖR
Är människor så himla, himla intresserade och nyfikna på ett ofött barns kön?
Snippa eller Snopp.
Ja, det finns två alternativ. Av kön. Men det finns hur många olika persontyper och individer som helst.
Är det inte DET som är intressant?
Inte huruvida personen kommer urinera eller på vilket sätt denne kommer att kunna försöka sig på?
Jag förstår inte?
Klart man kan fråga om det är en tjej eller kille och vara lite nyfiken, men spelar det någon roll?
Det har liksom för länge sedan gått till överdift
Det löjligaste svaret man många gånger får är:
"-Men vi vill kunna förbereda oss."
På vaddå?
Om ungen blir lönnmördare eller säljer slavar när hen blir äldre, Ja, då spelar det nog ingen roll vilken färg hen hade på pjamasen eller hur bra man än var förberedd för sin "könsroll" liksom.

VARFÖR är många föräldrar (och andra) så jävla nyfikna på ett kön? Så nyfikna att dom gör undersökning på undersökning för att ta reda på vilket kön ungen har mellan benen som dom ändå tids nog får reda på om dom bara håller ut några månader till ungen hunnit jäsa färdigt i grott-mamman?

Det är ju heller inte ovanligt att man hör eller läser statusuppaderingar på facebook eller andra nätverk om hur BESVIKNA dom blivande föräldrarna är för att hen låg med benen i kors och vägrade visa snippedippan eller snorrisen på skärmen.
Civilkurage skulle det kunna kallas^^
Det ska ni väl vara glada för? Tror inte ni skulle vara lika nöjda när ungen är 20-bast och frivilligt lägger fram könet framför tv-kamerorna så att stackars "Agda" får en hjärtinfarkt när hon sitter i tv-soffan och sörplar på sitt kvällskaffe!

Nej, tagga ner va!
Inte fasen är jag intresserad av folks kön. Eller jag kanske ska börja bli det? Dra ner byxorna och lyfta på vartenda kjolstyg jag möter och ge svaret "-Jag skulle bara kolla" när jag möter deras förvånade blickar.
Ja, det låter som en spännande idé, det får bli min nya grej!
Vi hörs, nu ska jag ut och rumla och se hur många kön jag gissar rätt på!
Todeloo!
/L


P.S.
En liten parentes bara. Visst har ni lagt märke till att Volvo har symbolen för "man" som sitt bilmärke. Hmmmm? :P

Kommentarer

Postat av: Nina - mamma till lilla Noelle

Publicerad 2013-03-01 00:00:19

Det ÄR skillnad mellan pojkar och flickor, det är så människosläktet lever vidare. Vi är inte en och samma typ. Människan är ingen hermafrodit. Människan ÄR kvinna / man, pojke / flicka, äpplen / päron, rosa /blått. Vad man kallar det spelar ingen roll, vi är två olika typer och det är bara så vi fungerar. Om vi sen relaterar det till dockor / bilar eller snippa/ snopp är ovesäntligt, det är bara olika substantiv.
Hade vi varit en och samma typ hade vi inte utvecklats, från början var det en enda sak som gällde, och det var att föröka sig. Eftersom vi inte är hermafroditer så var vi tvungna att hitta en av det motsatta könet och det gjorde kvinnan genom att vara vackrast och sexigast, precis som mannen gjorde det genom att vara mest dominant och stark. Vi är biologiskt olika och det är den faktorn som man spelade på för att få föröka sig. Det lever kvar och det är helt enkelt så vi fungerar.
Det är biologiskt programmerat i våra gener att vi är en av två typet, för våra förfäder var det det enda som betydde något. Kvinnan ska kunna locka till sig den bästa mannen och mannen ska kunna imponera tillräckligt för att kvinnan ska låta honom ligga med henne, just för att avkomman ska bli så bra som möjligt! Hade det inte varit så hade människan dött ut under grottmänniskornas tid. En svag och mesig man fick inte ha sex med någon, det var den starka och hårda mannen som fick ligga, på det sättet blev avkomman bättre.
Så visst är det skillnad mellan könen... däremot så är inte flickor och pojkars INTRESSEN olika.
Alla människor har en egen vilja och får utvecklas till hur de vill, flickor har rätt till att gilla bilar, bära blå kläder och spela fotboll, det är inte många som hade vägrat sitt barn det, även om det såklart finns undantag, precis som det finns undantag på motsatta hållet. Intressen är en helt annan sak och handlar inte om vilket kön man har, men att säga att det inte är någon skillnad på pojke / flicka, snippa / snopp är inte heller rätt. Det är till att gå till överdrift på det motsatta hållet istället. Och överdrigt är aldrig bra, oavsett vilket håll det är.
När man sen kommer till frågan om intressen och färger så är det helt enkelt bara en principsak. Jag tror knappast att en mamma som hatar färgen rosa skulle klä sin dotter i rosa om hon själv har blå som favoritfärg. Sen att många faktiskt klär sina döttrar i rosa och köper dockor och tiaror till dem det är egentligen något som lever kvar och handlar inte om att de inte FÅR ha blått eller leka med bilar. Mycket handlar nog också om att de är "rädda" för att deras barn ska bli annorlunda, att deras pojke ska bli mobbad om han vill leka med dockor och gå i prinsessklänning. Och det är givetvis fel att det ska behöva vara så, men det är som sagt en konsekvens av livets roller och det är svårt att ändra på.
Att man som förälder vägrar vara annat än totalt könsneutral är ju till att vara extrem på motsatta hållet. Klä sina barn i vitt och ljusgult och köpa lika många bilar som barbiedockor för att de själva ska välja vad de gillar bäst.
Ett barn som får chansen att välja mellan barbiedockor, hästar, bilar och lego har lika många valalternativ som ett barn som får välja mellan barbiedockor, hästar, prinsesskläder och baby-dockor. Och har alltså lika stora möjligheter att hitta en favoritleksak. Skillnaden mellan dem är ju att FÖRÄLDERN skiljer på pojksaker och flicksaker, medan Barnet i sig inte vet skillnaden och har lika stora möjligheter att hitta ett intresse oavsett. Ett intresse som ändå oftast ändras när barnet växer upp. Därför kan inte jag tycka att det är fel att "välja sida" redan från födelsen, när man ändå som förälder har rätt att välja precis vad man vill. Och att omvärlden sen anser att rosa är typiskt flickigt, då är det deras problem. Jag som förälder hade likagärna kunnat välja att klä mitt barn i svart och ge han eller henne låtsasknivar, svärd och pistoler. Då hade folk haft åsikter om det också. Likaså om jag hade varit totalt könsneutral, för då hade det också varit "fel" mot barnet att inte låta han eller hon vara som "allaandra". Allt är fel om man frågar omgivningen, allt är rätt om man frågar sig själv. Vill jag ha rosa på¨min dotter, då är det RÄTT.
Ska man sen prata om graviditeten och att vilja veta könet så tycker jag inte att man kan säga att det är löjligt att "vilja förbereda sig". Visst, är man 100 procentigt könsneutral i sig själv så kan jag förstå att man inte känner det behovet då man redan tänkt utesluta både rosa och blått och köra på precis lika mycket dockor som bilar, men om man är lite mer avslappnad när det gäller de olika rollerna så vill man gärna "välja sida". Man vill klä flickor i klänning.
En kvinna vill spela på sin sexighet, hon har en annan kropp än mannen, hon är rundare, hon ska bära ett barn, hon ska ge barnet mat och ha moderskänslor. En man har en annan uppgift. Vi har olika uppgifter som kvinna och man och man vill att den olikheten ska synas. Det är väl ingen som ifrågasätter skillnaderna mellan en 20-årig man och en 20-årig kvinna ? Där är det för de flesta helt naturligt att kvinnan har högklackat, sminkar sig och framhäver sin figur medan mannen gärna vill ha muskler och få igång hårväxten i ansiktet. Ingen säger något om det, så jag tror det handlar om just den detaljen att en bebis ska skyddas, en bebis är inte där ännu. Men en bebis är en flicka eller pojke, en flicka eller pojke som ska BLI en man eller kvinna och automatiskt börar det redan där. Det börjar med vad som finns mellan benen och det är det som gör att man som förälder vill veta. Framtiden skiljer sig oftast beroende på vad det är som ligger där inne i magen. Ska det bli pms-katastrof i huset framöver ? Eller kommer det bli kvällar av oro när sonen är ute och röjer med moppe-gänget ? För oavsett om man som pojke och flicka inte behöver följa normen så finns det faktiskt en norm och det går inte att utesluta. Just för att det redan finns en norm så är sannolikheten större för att ens flicka ska följa flicknormen och ens pojke följa pojknormen, sannoligheten för att en flicka ska få hår- och sminkhysteri är alltså större än att hon ska bli likgiltig för vad hon har på sig och stå och meka med moppen hela dagen. Därför har man som blivande förälder en bild att föreställa sig medan man väntar på barnet, och är man blivande förälder är man otroligt otålig och förväntansfull. Det är svårt att inte vilja göra sig en bild och då blir det automatiskt att man följer normen :) Inte för att man måste eller för att det är viktigt ; utan för att man är så otroligt nyfiken på hur ens liv kommer att bli framöver och det första som finns att ta reda på är just det = KÖNET.

Postat av: Nina

Publicerad 2013-03-01 09:27:46

Volvos märke står för styrka och järn... Vilket också visar skillnaden mellan könen. ( för tecknet är ju faktiskt i "folkmun" en manssymvol) att mannen är stark och kvinnan är vacker ( har för mig kvinnosymbolen står för venus och att det betyder vacker) så det är lätt att se var könsrollerna kommit ifrån om man går bakot i tiden :) vi har olika biologi :)

Hittade bland annat denna:
http://capdesign.idg.se/2.990/1.432934/volvos-jarnmarke?mv=off

Postat av: Nina

Publicerad 2013-03-01 09:28:44

Bakåt * ... :p

Postat av: Mli - Husägare & blivande mamma ♥

Publicerad 2013-03-04 17:47:20

Hum.. där delar vi inte lika uppfattning :) Tycker inte man ska vara så dömande i det val att man faktiskt vill kolla, om det går. Vi är en av dom som gärna ville veta om vi fick :) Ser absolut inget fel i det.

Här har jag skrivit ett inlägg: http://idamli.blogg.se/2012/september/vad-gommer-sig-i-magen.html#comment

Det är så mycket annat än bara ett "kön" som kommer med att få en ny bebis.

Så tycker jag :)

Svar: Självklart är det just det. Det är ju det jag vill få fram, att det inte bara handlar om ett KÖN ;) Sen är det ju svårt att läsa en text och veta om man uppfattat den rätt, jag tror inte du gjort det nu. Men det är egentligen strunt samma ;)Frågeställningen är ju VARFÖR så många vill göra det. Man kan omöjligt förbereda sig ändå, oavsett kön menar jag liksom. Säger inte att det är fel. Jag vill bara veta VARFÖR! ;) Och det är helt okej att tycka olika, jag bad ju om andras input, tack för din! :)
positivaarne.blogg.se

Postat av: Mli - Husägare & blivande mamma ♥

Publicerad 2013-03-04 18:04:48

Köpt bara på en vanlig mataffär :) Du menar säkert "Antibakteriell", perfekt att torka av både bord och köksbänken med :) Speciellt om man grisat med kyckling eller nå :P

Svar: Jaha okej, har aldrig sett sån tror jag? Står den bland städgrejerna då eller? :)
positivaarne.blogg.se

Postat av: Mli - Husägare & blivande mamma ♥

Publicerad 2013-03-05 11:32:06

Oj, min blogg säger inte till då du svarar här inne.. Såg inte svaren förrän nu ;) Såg att flaskan där är köpt inne på Dollarstore, har ni den affären där ni bor? För där borde den finnas :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela